2012. április 3., kedd

Állandó változásban...

Az egyre drasztikusabb áremelések miatt nekem is újra kellett gondolnom az életünket az év elején.
Az egyik fő döntés az autóhasználat kapcsán következett be. Sok mindenről mondtunk le eddig is, hogy autóval járhassunk be az egyik közeli városba suliba, és dolgozni. Jártunk volna mi tömegközlekedve is, de hihetetlenül kevés busz jön-megy. Pedig nekünk ez van közelebb (mert van ám vonat is 2,5 km-re, a busz csak 1 km), és ezzel tuti időre beérek a munkahelyemre.
Az tény, hogy emiatt 5:50-kor már ki kell lépnünk a kapun, hogy odaérjünk a buszhoz. S bár 7-től 15 óráig dolgozom, de hazafelé jövő busz is csak 16:25-kor van, így 17 óra után érek haza  gyerkőccel. (Autóval elég volt 06:30-kor indulni, és 15:20-ra már itthon voltunk). Azontúl, hogy most nem havonta tankolok, hanem kéthavonta, mert azért az autó kell, amikor nagyobb bevásárlást intézek, vagy Palkót kell hétvégén vinnem Bibliakörös kirándulásra vagy szülinapi zsúrra (amikor is csak 3 db busz közlekedik egész nap), istentiszteletre sem tudok tömegközlekedve járni, mert nincs haza busz, nagyobb tanulság nincs. Ugyanis a fáradtság annyira lenyom bennünket, hogy még nem tudunk felhőtlenül örülni eme változásnak. Bár azért van pozítiv vonatkozása is, ugyanis Palkó már kétszer hazajött egyedül busszal, azok után, hogy ősszel eltévedt, és akkor  kijelentette, soha többet.

A másik változás, hogy bár sokkal kevesebb időnk van itthon lenni, mint eddig, mégis több mindent ültettem el a veteményesünkben, mint az elmúlt években. A borsóim gyönyörűek (pedig koraival most próbálkoztam először). Ültettem bazsalikomot, kakukkfüvet, salátát, sárgarépát, póréhagymát, céklát, és cukkinit (Zsuzsi küldte nekem, mert itt a környéken sehol nem lehetett kapni) is. De lesz még jégcsapretek, tök, zöldbab, és persze paradicsom és paprika.

Tulipánjaim

Tulipánjaim

Borsó

Ezeket a kis táblákat még pár hete Palkó készítette nekem, de sajnos kevés volt, ezért bevetettem nagyobb köveket is, eligazítás céljából

Ideültettem a sárgarépát tegnap este

Bazsalikom és kakukkfű

Ezt a madárkát pár éve készítettem fából. Elvileg a gerendáról lóg le, de az elmúlt napok viharos szele leverte.

Ő is saját készítés. Még van belőlük öt.

Mindezeken túl áprilisban vagy májusban belevágunk a baromfitartásba is. Gondolom, ti is tudjátok miért. A tojás ára a csillagos égig szaladt - szombaton vettem 20 darabot 1020 Ft-ért - és bizony most lett elegem ebből. Nem lesz sok, talán 4-6 tojó, amit lehet hogy tél előtt le is vágunk (de lehet, hogy addig meggondolom magam, és maradnak télre is). Rengeteget olvasok hozzá, és pótanyum is tanácsokkal lát el, mert ő már évek óta tart baromfit, tehát tapasztalata van bőven. Már kitaláltam azt is, hol lesznek, csak még egy tyúkólat kell valahogy összeeszkábálnom, és csirkehálót kell vennem felülre, nehogy a szomszédaim macskája játszani akarjon velük.
Egyébként ahogy olvasgattam a netet, és a blogosokat is, sokan vágnak most bele a baromfitartásba. Ami nekem nagyon pozítiv. Szerintem nem baj, ha az ember megpróbál egy kicsit önfenntartó lenni. Persze munkás, meg felelősséggel is jár, de kár lenne nem kipróbálni.

9 év után most először sikerült már márciusban megvennem a tűzifát a következő szezonra, és el is pakolnom a helyére az 50 mázsát. Lehet, hogy egy kicsit megmosolyogtok érte, de nekem ez is óriási dolog.

Palkónak is megy a suli, amikor éppen nem beteg. Nyelvtanból kellene belehúznia, hogy a négyesét kijavítsa ötösre. Érzéke van hozzá, inkább csak figyelmetlen.

5 megjegyzés:

  1. Minden elismerésem, hogy városi lányból ilyen szorgos kis falusi asszonyság lettél :-) Nekem mostanság vesszőparipám ez amit írsz: a konyhakert! Tudom, nem kicsit kell vele dolgozni, de olyan jó, hogy a boltba alig kell menni! A fával fűtés is munkás, de jóval olcsóbb, mint a gáz. Egyébként apukám is mindig így csinálta: tél végén vettünk nagyobb adag szenet, és nyár végén egy másik adagot. Most írta valaki a fűszeresen kommentben, hogy a koktélpari kikel vödörben is. Idén olyanom is lesz!

    VálaszTörlés
  2. Igen, a pari jó vödörben és dézsában is. Már csináltam úgy is. :)

    VálaszTörlés
  3. Hát csak gratulálni tudok!!! Mindenhez! A kertecskédhez, a kitartásodhoz, a felelősségteljes öngondoskodáshoz. Nagyon sok sikert és kitartást kívánok és nem utolsó sorban nagyon sok terményt! Sok-sok finom zöldséget!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Minden tiszteletem a Tiéd! Gyönyörűen rendben van a kerted! Tisztelem Benned, hogy ilyen átgondoltan éled az egyedülálló életet. Nekem pillanatnyilag semmim sincs igazán rendben. Sem kinn, sem benn... :( de nagyon bizakodom, hogy a napocska talpra állít :)

    VálaszTörlés
  5. Jaj, Ildi! Csak a kert ilyen szép - most. A lakás szalad. Annyira azért nem vagyok átgondolt. :)

    VálaszTörlés