2012. április 5., csütörtök

Rozsos zsemle - Fróni kérésére - és változatai

Rozsos zsemle:
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 dkg élesztő
  • 6,5 dl langyos víz
  • szezámmag a tetejére
 Fakanállal összekeverem, nem kell még dagasztani. 10-12 órát pihentetem, majd átgyúrom. 14-15 darabra osztom a tésztát, zsemlét formázok belőle, tetejüket keresztbe bevágom. Tepsire rakom, letakarom, majd hagyom megint kelni.
Langyos sós vízzel megkenem, ilyenkor szórom rá a magot.
250 fokra előmelegítem a sütőt. Amikor beteszem a zsemlét, 200 fokra visszaveszem, és 13-15 percig sütöm.

A rozsos zsemléim. :)
Van még két verziója.

Fehér zsemle

  • 75 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dkg friss élesztő
  • 6,5 dl langyos víz
Lenmagos tönkölyzsemle
  •   35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál méz
  • 8 dkg lenmag
  • 8 dkg napraforgómag
  • 1 dkg élesztő
  • 7 dl langyos víz
Nem magamtól vagyok ilyen ügyes, hanem egy kolléganőm adta kölcsön a márciusi Vidék íze receptújságot, és abból másoltam ki. Valóban jó és bevált recept.

2 megjegyzés:

  1. Te egy tündér vagy!!! :)) Köszönöm szépen!!!

    VálaszTörlés
  2. Igazán nincs mit, Fróni. Én leszoktam sütni 2 adagot is, és lefagyasztom.

    VálaszTörlés