2011. november 2., szerda

Ma nagy elhatározásra jutottam...

...és léptem is. Ma lemondtam a kábeltévét. Persze könnyű helyzetben voltam, mert egy hónap múlva egyébként is lejár a hűségnyilatkozatom. Így még egy hónap tévé, amin persze ilyeneket nézünk: Discovery, Spectrum, Deko TV, Animal Planet. Tehát semmi ostobaságot. De levontam a következtetést, amit a Szentírás is alátámaszt: "mindent szabad nekem, de nem minden használ" (1Kor 6,12a). Tökéletesen igaz. Bár sok hasznosat nézünk rajta, de sokszor már megszokásból is ott ülünk a tévé előtt. Bár én közben hímzek, kötök, de a kilencévesemnél olyankor megszűnik minden, és minden játékot abbahagy. Ha nem megy a tévé, akkor szuperül eljátszik, elfoglalja magát. Így hát döntöttem. Persze Palkó nem örült. Főleg, hogy jön a karácsony, és nem lesz mit nézni, volt az indoka. Nehéz már egy kiskamaszt meggyőzni, de azért igyekeztem, mert azért vannak jó filmjeink, amiket megnézhetünk. De ez azért még is csak más kategória, mint a tévé-függőség. S hiszem, hogy ebből áldás származik. Csak egy éve van/volt kábeltévénk, tehát azért ismerős a tévé nélküli élet. Csak bele kell rázódnunk. :)

7 megjegyzés:

  1. Ez Nálunk örök vita kérdése...persze úgy egyszerűbb lenne(ez a része az életünknek), ha egyedül dönthetnék benne, de van egy pasi is a képben: a férjem! :)) Szóval marad a TV....mi a Da Vinci Learninget nézzük...tulajdonképpen tanul belőle...Áronkám képes közben is játszani..és aztán mikor azt hiszem, hogy már nem is nézi és elkapcsolom, akkor szól, hogy ő hallgatja. És tényleg! Egy lego űrhajó kirakása közben, mikor Én azt hittem, hogy nem is hall, meghallgatta és megjegyezte, hogy a víznek milyen halmazállapotai lehetnek. És este a kádban elmesélte Nekem...hogy tudnak egyszerre ennyi felé figyelni??? Radarozik a gyerek rendesen! Akkor is amikor nem kéne... :)))

    VálaszTörlés
  2. Igen, nálunk ennyi az előnye annak, hogy egyedül nevelem a fiamat. Így enyém a döntés. :)
    Egy ideig nálunk is ment az, hogy TV közben játszott, de ez az utóbbi időben megfordult. Persze sok újdonságot Palkótól tudtam meg, aminek nagyon örültem, hogy mennyi mindent tud már. De nem akartam, hogy sokkal rosszabb legyen a helyzet, ezért muszáj volt ezt meglépnem. TV nélkül is van élet. És különben is, vannak szuper zenés CD-ink is. :)

    VálaszTörlés
  3. Szia Katus!
    Nálunk már két éve is van hogy kiiktattuk a TV-t. Eleinte morgolódás volt miatta...de elmondhatom hogy már senkinek sem hiányzik. Még a kamaszfiam is megszokta...igaz, azért a világ minden kincséért sem árulná el a suliban hogy mi nem nézünk Tv-t:) JÓ döntés volt! Majd Te is meglátod:)

    VálaszTörlés
  4. Biztos vagyok benne Edina! Már előkerültek a CD-ink, és igazán fantasztikus volt, amikor próbáltuk túlharsogni egymást a 100 Folk Celsius dalain. :)))))

    VálaszTörlés
  5. Én is novembertől mondom le a Tv előfizetést! Idegesít a politika (a szavazói véleményem úgysem változik:-P), a valóság showk nem az én világom...semmit nem nézek, csak a reklámokat...azért pedig nem akarok fizetni :-)

    VálaszTörlés
  6. Nálunk több, mint 11 éve nincs tévé... :-)

    Még az albérletben mondtuk le a kábel előfizetést annak idején (minden fillér számított és amúgy is sokat dolgoztunk). Eleinte hiányzott egy kicsit, de hamar megszoktuk. Aztán meg már nem is kellett a készülék...
    Azóta pedig szinte a legjobb döntésnek bizonyult a műsorokat, adókat látva! A filmeket persze szeretjük és nézzük is, de legalább nincs nem kívánt (reklám)sallang mellette...

    A gyerekek sokat játszanak, szinte minden este könyvet olvasunk, de ha néha nem, akkor is együtt nézzük az általuk kiválasztott meséket dvd-n! Eddig bevált...
    (És bőven elég, amit a nagymamáknál magukra szednek tévézés címén a mesecsatornák gyorsított világából...:-/ )

    Úgyhogy remélem nálatok is beválik... Azért egy kiskamasszal már más a világ...
    Tartalmas és szép közös tiszta perceket kívánok Nektek!
    Kriszta

    VálaszTörlés
  7. Kedves Kriszta! Én is így gondolom. Már lassan a fiam is kezdi érteni. Bár még egy hónapunk van addig, de már iktatom ki a TV-t. Esténként újból olvasunk. És persze társasozunk. Már egészen jól alakul minden.

    VálaszTörlés